În anul 1987, Organizația Națiunile Unite definea sustenabilitatea ca fiind dezvoltarea care răspunde nevoilor prezentului fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Aproape 30 de ani mai târziu, pe 25 septembrie 2015, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Agenda 2030 înseamnă 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) și 169 de ținte de atins pe toate cele trei dimensiuni ale sustenabilității (social, mediu, economic). Un veritabil și ambițios plan global, pentru oameni, planetă și prosperitate, ce are nevoie de o mobilizare pe măsură și de implicarea consistentă a tuturor actorilor din societate.

Un lucru este cert: dezvoltarea sustenabilă prin implementarea Agendei 2030 este cea mai complicată provocare cu care omenirea s-a confruntat vreodată. Cât de bine răspundem acestei provocări? La jumătatea drumului, doar aproximativ 12% dintre obiectivele ODD par să fi înregistrat progrese suficiente, conform ediției speciale a raportului de progres, publicată de Secretariatul General al ONU în 2023.

Agenda 2030 nu poate deveni realitate atâta timp cât nu facem tranziția de la modelul economic actual (orientat către profit și interesele acționarilor, consumator de resurse naturale, generator de deșeuri și creator de inegalități sociale) la modelul economic sustenabil (transparent, responsabil, echitabil, regenerativ, creator de profit și generator de bunăstare socială). Nu există un viitor sustenabil fără implicarea reală și constantă a mediului privat, atât a companiilor mari, cât și a IMM-urilor.

Procesul de tranziție nu este nici pe departe unul ușor, dar este inevitabil. Factorii de presiune sunt multipli și acționează simultan: legislație în evoluție accelerată, condiționarea accesului la capital / finanțare, activism, presiune tot mai mare din partea consumatorilor, preferința oamenilor de a lucra pentru companii responsabile etc. Orice întârziere în a înțelege noua realitate poate însemna pentru o companie oportunități ratate și riscuri crescute (financiare, operaționale, reputaționale, legislative, sociale sau ce ţin de competitivitate).

Desigur, în ciuda dificultăților inerente schimbării, beneficiile integrării sustenabilității în business sunt multiple și tot mai evidente. De exemplu, studiul global Innovating for a Sustainable Future, derulat în anul 2022 de compania NTT, pe un eșantion de 500 de companii din 7 industrii și 8 piețe, a evidențiat faptul că 44% dintre acestea și-au îmbunătățit profitabilitatea în urma demersurilor de sustenabilitate implementate.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • O perspectivă globală asupra sustenabilității și cum influențează peisajul economic mondial, eforturile ambițioase ale UE în această direcție;

  • Argumente pentru accelerarea integrării sustenabilității în business, într-o lume turbulentă, cu incertitudine economică și multiple crize suprapuse și interconectate;

  • De ce G-ul din ESG este mai important ca niciodată atunci când vorbim despre schimbarea modelului de business;

  • Leadership pentru sustenabilitate: cum se schimbă rolul managementului superior și al consiliului de administrație, care sunt principalele bariere și soluții;

  • Despre aderarea României la OCDE și implicaţii pentru companii din punct de vedere sustenabilitate.

Despre invitat

Invitatul acestei ediţii este Prof. Jeffrey Sachs, economist renumit mondial, consilier ONU şi lider în dezoltare durabilă. A fost desemnat de 2 ori drept unul dintre cei mai influenți 100 lideri mondiali ai revistei Time și a fost clasat de The Economist printre primii 3 cei mai influenți economiști în viaţă.

Din 2002 este profesor universitar și director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Universităţii Columbia, unde a condus şi Earth Institute (2002 până în 2016), iar înainte de a veni la Universitatea Columbia, a petrecut mai mult de 20 de ani ca profesor la Universitatea Harvard.

Jeffrey Sachs este președintele Reţelei de soluţii pentru dezvoltare durabilă a Naţiunilor Unite, reţea pe care a înfiinţat-o în 2012 alături de Ban Ki-Moon, fostul secretar ONU. Reţeaua reprezintă un consorțiu global de universități și think tank-uri, ce servește acum ca cea mai mare organizaţie globală de cunoștințe în domeniul dezvoltării durabile, cu scopul de a ajuta statele să avanseze în îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

A fost consilier pentru trei dintre Secretarii Generali ai Națiunilor Unite, Kofi Annan între 2001-2007, Ban Ki-moon între 2008-2016 și Antonio Guterres între 2017-2018, iar în prezent servește Naţiunile Unite din rolul de SDG Advocate, sub egida Secretarului General, António Guterres.

Fiind unul dintre cei mai importanți experți ai lumii în dezvoltare economică, macroeconomie globală și lupta împotriva sărăciei, munca sa l-a dus în peste 140 de țări şi a consiliat zeci de lideri mondiali din America, Europa, Asia, Africa și Orientul Mijlociu cu privire la strategiile lor economice.

Jeffrey Sachs a militat mult timp pentru rolul universităților în dezvoltarea durabilă, inclusiv prin faptul că a condus proiecte de pionierat şi a creat programe universitare interdisciplinare de dezvoltare durabilă. A înfiinţat un program de masterat în dezvoltare durabilă, program ce este predat acum în peste 30 de universități la nivel global, iar împreună cu economistul şi profesorul Joseph Stiglitz, a înfiinţat programul de studii doctorale în dezvoltare durabilă de la Universitatea Columbia.

Ca academician în cadrul Academiei Pontificale de Științe Sociale (PASS), de la Vatican, profesorul Jeffrey Sachs lucrează la probleme de dezvoltare durabilă în contextul scrisorii enciclice Laudato Si a Papei Francisc. Este de asemenea membru în numeroase consilii consultative și consilier pentru guverne și agenții din întreaga lume, şi este inclusiv consilier special al Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe, Josep Borrell. Jeffrey Sachs a scris numeroase cărți care au ajuns bestseller, iar cea mai recentă carte a sa este The Ages of Globalization: Geography, Technology, and Institutions (2020).

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.