Într-o eră a dezastrelor ecologice fără precedent și în mijlocul unui declin constant a biodiversității și a serviciilor ecosistemice, restaurarea naturii reprezintă o oportunitate unică de a aborda crizele climatice și de biodiversitate.

Procesul de restaurare a naturii poate îmbunătăți securitatea alimentară și poate contribui la atenuarea riscurilor de afaceri și riscurilor legate de drepturile omului asociate dezastrelor de mediu.

De asemenea, conform Forumului Economic Mondial, 44 trilioane de dolari (însemnând peste jumătate din PIB-ul global) depind de natură, acesta fiind un alt risc la care economiile se expun odată cu degradarea biodiversității.

Astfel, pentru a atenua riscurile existente, Comisia Europeană a propus adoptarea unui cadru legislativ privind restaurarea naturii pentru UE și statele membre.

Legea restaurării naturii vizează ca statele membre să pună în aplicare măsuri pentru restabilirea naturii pe cel puțin 20% din zonele terestre și marine ale Uniunii până în 2030 și pe toate ecosistemele care au nevoie de restaurare până în 2050, pentru a permite recuperarea durabilă și pe termen lung a biodiversității.

Legea restaurării naturii reprezintă o oportunitate istorică, fiind pentru prima dată când se iau măsuri de refacere a naturii pe continentul european printr-un instrument juridic.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Informații despre restaurarea naturii și importanța acesteia pentru oameni, planetă și economiile noastre;

  • Informații despre reglementările din Uniunea Europeană privind restaurarea naturii și detalii despre realitățile politice ale procesului legislativ;

  • Ce este cadrul global pentru biodiversitate (Global Biodiversity Framework);

  • Contextul politic internațional privind guvernanța biodiversității și importanța acestora pentru UE și statele membre.

Despre vorbitor

Ioannis Agapakis este avocat (de Drept Internațional și European al Mediului) în cadrul organizației Client Earth, unde își concentrează munca pe promovarea unui cadru legislativ, bazat pe politici pentru conservarea biodiversității, atât în cadrul UE, cât și la nivel internațional.

În ultimii ani, Ioannis Agapakis a pledat pentru un regulament ambițios privind restaurarea naturii. La nivel internațional, a lucrat la asigurarea unui acord solid privind Cadrul global pentru biodiversitate în perioada premergătoare celei de-a 15-a Conferințe a părților la Convenția privind diversitatea biologică, cu accent pe un mecanism cuprinzător de revizuire. De asemenea, a lucrat la impactul tehnologiilor din surse regenerabile și a autorizațiilor accelerate ale acestora asupra ariilor protejate.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.