Taxonomia UE reprezintă o legislație emblematică a Uniunii Europene în domeniul finanțelor sustenabile, ce impune dezvăluirea cheltuielilor de capital (CapEx) și a cheltuielilor operaționale (OpEx), precum și a veniturilor asociate activităților economice sustenabile pentru toate companiile din Europa ce intră sub incidența CSRD, noua directivă de raportare de sustenabilitate.
Taxonomia UE reprezintă piatra de temelie a cadrului financiar sustenabil al Uniunii Europene și este, de asemenea, un instrument important de transparență pe piață. Taxonomia contribuie la direcționarea investițiilor către activitățile economice necesare pentru tranziție, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European (Green Deal).
Taxonomia reprezintă un sistem de clasificare care definește criterii pentru activitățile economice aliniate cu direcția de Net Zero emisii până în 2050 și cu obiectivele mai largi de mediu, altele în afara schimbărilor climatice.
Pe 13 iunie 2023, Comisia Europeană a aprobat un nou set de criterii ale Taxonomiei UE pentru activitățile economice care aduc o contribuție semnificativă la unul sau mai multe obiective de mediu non-climatice și anume:
Utilizarea sustenabilă și protecția resurselor marine și resurselor de apă;
Tranziția către o economie circulară;
Prevenirea și controlul poluării;
Protecția și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor.
Pentru a completa acest aspect, Comisia Europeană a adoptat amendamente la Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei, prin care se extind activitățile economice ce contribuie la reducerea și adaptarea la schimbările climatice, care nu au fost incluse până acum, în special în sectoarele de producție și transport.