Taxonomia UE reprezintă o legislație emblematică a Uniunii Europene în domeniul finanțelor sustenabile, ce impune dezvăluirea cheltuielilor de capital (CapEx) și a cheltuielilor operaționale (OpEx), precum și a veniturilor asociate activităților economice sustenabile pentru toate companiile din Europa ce intră sub incidența CSRD, noua directivă de raportare de sustenabilitate.

Taxonomia UE reprezintă piatra de temelie a cadrului financiar sustenabil al Uniunii Europene și este, de asemenea, un instrument important de transparență pe piață. Taxonomia contribuie la direcționarea investițiilor către activitățile economice necesare pentru tranziție, în conformitate cu obiectivele Pactului Verde European (Green Deal).

Taxonomia reprezintă un sistem de clasificare care definește criterii pentru activitățile economice aliniate cu direcția de Net Zero emisii până în 2050 și cu obiectivele mai largi de mediu, altele în afara schimbărilor climatice.

Pe 13 iunie 2023, Comisia Europeană a aprobat un nou set de criterii ale Taxonomiei UE pentru activitățile economice care aduc o contribuție semnificativă la unul sau mai multe obiective de mediu non-climatice și anume:

Utilizarea sustenabilă și protecția resurselor marine și resurselor de apă; Tranziția către o economie circulară; Prevenirea și controlul poluării; Protecția și restaurarea biodiversității și a ecosistemelor. Pentru a completa acest aspect, Comisia Europeană a adoptat amendamente la Actul delegat complementar privind taxonomia în domeniul climei, prin care se extind activitățile economice ce contribuie la reducerea și adaptarea la schimbările climatice, care nu au fost incluse până acum, în special în sectoarele de producție și transport.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Conținutul și raționamentul criteriilor tehnice de screening pentru activitățile economice legate de obiectivele de mediu non-climatice conform Taxonomiei UE;

  • Modul în care noul act delegat se aplică în economia românească;

  • Beneficiile pe care le-ar putea aduce un ecosistem de date de sustenabilitate în curs de dezvoltare.

Despre vorbitor

Dr. Theodor Cojoianu este cofondator al RoSIF (Asociația Română de Investiții și Finanțe Sustenabile), membru al platformei UE privind finanțele sustenabile și profesor asociat în cadrul Universității din Edinburgh.

Munca lui Theodor, la intersecția dintre sustenabilitate, știința datelor și finanțe se concentrează pe aplicarea metodelor inovatoare de cercetare în studiul problemelor dezvoltării durabile. Pentru expertiza sa, a fost invitat ca membru plin al Platformei Comisiei Europene pentru Finanțe Durabile, împreună cu Agent Green și ca membru al Green Technical Advisory Group al Trezoreriei Regatului Unit.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.