La nivel global, există o creștere a cererii din partea stakeholderilor (părților interesate) pentru ca organizațiile să ofere transparență în ceea ce privește sustenabilitatea lor, inclusiv pe aspectele legate de ESG (mediu, social și guvernanță).
De asemenea, există și o tendință globală în care organizațiile trec de la raportarea voluntară la raportarea conform cerințelor impuse de anumite jurisdicții. Aspectele legate de sustenabilitate pot indica modul în care o organizație a influențat mediul înconjurător, oamenii și economia (și invers).
Aceste aspecte pot afecta și raportarea financiară, de exemplu, deprecierea activelor sau eforturile de restructurare necesare pentru a atenua riscurile climatice. Aspectele legate de sustenabilitate pot, de asemenea, să influențeze valoarea organizației și, în consecință, atrag o atenție sporită din partea investitorilor, factorilor de decizie politici și altor participanți de pe piața de capital.
Credibilitatea unei astfel de raportări reprezintă o problemă cheie pentru părțile interesate (stakeholders), în special pentru investitori, reglementatori și organizații neguvernamentale.
Părțile interesate solicită tot mai mult audit (assurance) pentru raportarea privind sustenabilitatea, iar cerințele obligatorii de assurance au fost promulgate sau propuse în multe jurisdicții.
PwC România va aborda aspectele cheie legate de asigurarea informațiilor privind sustenabilitatea și cum pot companiile să se pregătească pentru această călătorie