Egalitatea LGBTIQ+ la locul de muncă reprezintă eforturile și inițiativele menite să creeze medii incluzive și de sprijin pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și queer în mediul lor profesional. Acest lucru se întâmplă prin abordarea situațiilor de discriminare, prejudecată și hărțuire, cu care se pot confrunta angajații LGBTIQ+, realizându-se acțiuni de promovare a unei culturi la locul de muncă care să includă diversitatea și respectul față de drepturile și identitățile tuturor angajaților, indiferent de orientarea lor sexuală sau identitatea de gen.

Începând cu anul 2021, România a progresat în recunoașterea drepturilor LGBTIQ+, însă încă mai există multe aspecte de îmbunătățit. Discriminarea pe baza orientării sexuale este interzisă în muncă prin lege, dar nu există o protecție juridică specifică pentru identitatea sau exprimarea de gen. Căsătoria între persoane de același sex nu este recunoscută, iar România nu a dezvoltat încă o legislație cuprinzătoare care să protejeze persoanele LGBTQ+ împotriva discriminării în toate domeniile vieții, inclusiv la locul de muncă.

Scopul final este acela de a crea un spațiu de lucru sigur în care toți angajații se simt în siguranță și pot fi ei înșiși la locul de muncă, fără să aibă teama de discriminare sau hărțuire, și unde ideile și contribuțiile lor unice sunt îmbrățișate și celebrate. Conceptul „bring your whole self to work” este strâns legat de mișcarea mai largă a diversității și incluziunii LGBTIQ+ la locul de muncă. Companiile care adoptă acest principiu recunosc că diversitatea nu înseamnă doar îndeplinirea anumitor cote sau bifarea anumitor aspecte, ci și crearea unui mediu în care fiecare angajat să se simtă respectat, sprijinit și încurajat să fie autentic.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Experiență în valorificarea diversității LGBTQ+: vei putea explora modul în care perspective diferite pot contribui la succesul, inovația și creativitatea organizației din care faci parte;

  • Capacitatea de a înțelege cadrul juridic referitor la drepturile LGBTQ+ la locul de muncă, la nivel global și regional;

  • Cele mai bune practici pentru incluziunea LGBTQ+, noțiuni despre adoptarea politicilor LGBTQ+, exemple de grupuri de resurse și cursuri pe tema diversității pentru angajați;

  • Cunoștințe în abordarea prejudecăților;

  • Cunoștințe despre cum să comunici în mediul profesional, cum să utilizezi un limbaj respectuos și incluziv pentru a promova un loc de muncă în care micro agresiunile sunt evitate și este încurajat dialogul deschis;

  • O bună înțelegere despre conceptul de allyship și advocacy și modul în care angajații non LGBTQ+ își pot sprijini în mod activ colegii.

Despre vorbitori

Lestat Monroe născut la Paris, cetățean al lumii, Lestat și-a petrecut două decenii construind afaceri de succes în tipărire, retail online și imobiliare, precum și în consilierea investitorilor din regiunea Europei de Est și Orientul Mijlociu. Atrăgând atenția asupra lui și schimbând mentalitățile, el este unul dintre activiștii de frunte pentru drepturile LGBTQ+ din România și din regiune.

Suflet abil și cu un simț ascuțit pentru lucrurile frumoase, a preluat funcția de Art Director pentru Cow Parade, cel mai mare eveniment de artă publică din lume, în 2005. În această calitate, a promovat și ajutat sportivii cu dizabilități mintale, în colaborare cu Fundația Nadia Comaneci, condusă de superstarul gimnast internațional. În 2016, a fondat Orasul Meu, Culorile Mele, un ONG românesc angajat să îmbunătățească calitatea vieții copiilor și tuturor tipurilor de familii din România, fiind primul ONG din România care oferă o soluție de mediu pentru pandemia de Covid 19 prin colectarea măștilor pentru a genera energie prin programul lor MyBox.

Recent, Lestat a făcut echipă cu Dentons, BERD, Fokker, ING Bank, Kaufland, Mega Image, Raiffeisen Bank, Visa și alții pentru a forma Camera de Comerț a Diversității din România – prima organizație de afaceri de acest gen din lume, creată pentru a promova diversitatea de toate tipurile în afaceri.

Despre Otto Van Daal

„Hej! În prezent lucrez drept Country People & Culture Manager la IKEA Europa de Sud-Est, iar înainte de acest rol am ocupat diverse roluri de conducere în cadrul IKEA în diferite țări. Dragostea mea pentru această companie se bazează pe credința puternică în viziunea noastră: „De a crea o zi mai bună pentru mulți oameni” și pe oportunitatea oferită de a mă dezvolta și de a fi eu însumi.

După 5 ani petrecuți la Londra, acum 1 an și jumătate m-am mutat la Belgrad, un oraș pe care acum îl numesc acasă datorită colegilor și locuitorilor săi. Amsterdam este al doilea oraș natal al meu.

Conducerea mea zilnică se bazează pe autenticitate și încredere în oameni. Împreună cu echipa regională People & Culture și colegii din magazinele noastre, conducem o agendă ambițioasă de oameni, cu o misiune clară: „A deveni numărul 1- angajator în retail în Europa de Sud-Est”. Abordarea noastră holistică asupra atracției și reținerii se bazează pe credința noastră în oameni, creștere, leadership și valorile noastre.”

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.