Ghidul OCDE pentru întreprinderi multinaționale (the OECD Guidelines) reprezintă cel mai cuprinzător standard internațional privind conduita responsabilă în afaceri (Responsible Business Conduct).

Ghidul este negociat multilateral, aprobat de guverne și se bazează pe un mecanism unic de implementare, reprezentat de punctele naționale de contact (PCN), care lucrează pentru aplicarea recomandărilor propuse de OCDE.

De la introducerea ghidului în 1976, acesta a fost actualizat continuu pentru a rămâne adecvat scopului, în lumina provocărilor cu care se confruntă societățile și a contextului în evoluție pentru afacerile internaționale.

Cea mai recentă actualizare a ghidului a avut loc anul acesta, reflectând un deceniu de experiență de la ultima revizuire din 2011 și răspunzând priorităților sociale, de mediu și tehnologice urgente cu care se confruntă societățile și întreprinderile.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Ce este Ghidul OCDE pentru întreprinderi multinaţionale;

  • Modificările majore introduse în 2023 care acoperă subiecte precum: mediu, schimbări climatice, știință, tehnologie și inovație;

  • Despre alinierea ghidului cu alte instrumente internaționale privind conduita responsabilă în afaceri și despre interacțiunea cu evoluțiile legislative și ale politicilor naționale și de la nivelul Uniunii Europene;

  • Cum promovează guvernele conduita responsabilă în afaceri;

  • Ce sunt punctele naționale de contact (PNC) și exemple de cazuri pe care le-au soluționat, în special în industria de fast fashion și gig economy.

Despre vorbitori

Maria Xernou este Policy Analyst la centrul OCDE pentru conduita responsabilă în afaceri din anul 2021.

Din acest rol ea sprijină în special punctele naționale de contact prin evaluări inter pares și prin consolidarea capacităților.

Înainte de acest rol, Maria a fost analist anticorupție pentru OCDE și a furnizat analize juridice privind cadrele și practicile anticorupție în cadrul grupului de lucru privind mita.

Andrei Babadac este un profesionist în promovarea investițiilor, având o bogată experiență în diverse domenii.

Cu expertiză în public speaking, negocieri interguvernamentale, afaceri europene, domeniul elaborării politicilor publice și al relației dintre guvern și mediul de business,

Andrei posedă un set cuprinzător de abilități care îl ajută în facilitarea comunicării și negocierilor eficiente cu părțile interesate la toate nivelurile.

Se remarcă ca un speaker desăvârșit, cu un stil dinamic și antrenant. Angajat în promovarea creșterii și dezvoltării economice, Andrei Babadac caută în permanență noi oportunități de a-și aplica abilitățile și expertiza.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.