Pentru a adresa și a diminua schimbările climatice, considerentele legate de sustenabilitate trebuie să fie integrate într-un mod adecvat în cadrul companiilor, în special la nivelul structurilor lor de guvernanță / conducere. Este vital ca organizațiile să-și evalueze și să-și reducă deopotrivă riscurile de sustenabilitate și impactul activităților lor asupra oamenilor și planetei.

Prin intermediul Directivei Due Diligence în domeniul sustenabilității corporative (CSDD), care este în prezent negociată la nivel european de către co-legiuitori, companiile mari vor fi obligate să adopte și să implementeze planuri de tranziție care să includă inclusiv obiective de climă, aceste cerințe fiind esențiale pentru potențialii investitori sau alți stakeholders / părți interesate, pentru a evalua în ce stadiu se află compania respectivă pe drumul sustenabilității.

De asemenea, directiva va solicita companiilor să efectueze diligența necesară privind protecția mediului și drepturile omului de-a lungul întregului lor lanț valoric (de la producție și utilizare, până la eliminarea produsului). În tot acest proces, directorii de companii vor juca un rol important, acestora revenindu-le rolul de a supraveghea procesul de due diligence și de a se asigura că organizațiile lor implementează planuri de tranziție realiste, robuste și suficient de ambițioase. În plus, alinierea unei proporții din remunerația directorilor cu obiectivele de sustenabilitate va face ca performanța financiară și performanța de sustenabilitate să fie pe picior de egalitate.

CSDD reprezintă o nouă provocare pentru companiile din UE. Măsura vizează cel puțin 13.000 de companii din UE și 4.000 din afara UE prezente pe piața europeană.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Ce este guvernanța corporativă sustenabilă și de ce este atât de importantă;

  • Care este contextul detaliat al apariției CSDD și de ce este nevoie de o asemenea inițiativă;

  • Cum va afecta mai exact obligativitatea due diligence îndatoririle directorilor;

  • Care este calendarul de adoptare și implementare al CSDD.

Despre vorbitori

Aleksandra Palinska este în prezent Director Executiv al Forumului European de Investiții Sustenabile și membru în Bordul de raportare sustenabilă a Grupului European Consultativ de Raportare Financiară (EFRAG’s Sustainability Reporting Board), în cadrul căruia se implică în realizarea draftului standardelor europene de raportare sustenabilă.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.