Potrivit Legii 448, companiile care au cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați. În caz contrar, pot opta să-și îndeplinească obligațiile legale în două modalități: 1) să plătească integral către bugetul de stat o sumă calculată după un anume mecanism sau 2) să plătească către stat 50% din suma datorată, iar diferența să o redirecționeze către achiziționarea de produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate (UPA).

Conform datelor ANAF, în anul 2022, în baza cotei pentru dizabilitate, s-au colectat la bugetul de stat aprox. 492.000 de milioane de euro. Jumătate din această taxă ar putea fi utilizată pentru susținerea activității UPA, structuri ce oferă locuri de muncă incluzive pentru persoanele cu dizabilități, contribuind în mod direct la integrarea lor socio-profesională, ceea ce înseamnă impact pozitiv pe termen lung și contribuție la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 10 – Reducerea Inegalităților, 8 – Muncă decentă și creștere economică, 17 – Parteneriate pentru realizarea obiectivelor. Astfel, pentru o companie, colaborarea cu UPA nu înseamnă doar economie din punct de vedere buget, ci și un angajament pentru responsabilitate și implicare în comunitate, transformând în realitate un deziderat de bază al sustenabilității: „Leave No One Behind”, a nu lăsa pe nimeni în urmă.

Despre barierele dezvoltării sectorului UPA în România și modele de bună practică din piață, vom discuta pe larg în cadrul acestui webinar care va oferi o perspectivă complementară asupra temei, aducând puncte de vedere din partea UPA, consultantului fiscal, autorității publice de reglementare.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Care este contextul actual și modul de operare UPA – ce au voie și ce nu au voie să facă unitățile protejate;

  • Ce produse și servicii sunt deductible din taxa pe dizabilitate și cum se pot asigura companiile de conformitatea acestora

  • Cine verifică UPA, dar și companiile care deduc taxa pe dizabilitate;

  • Care sunt mecanismele prin care o companie se asigură că UPA respectă prevederile legale și condițiile de autorizare;

  • Ce aspecte ar trebui urmărite la un control fiscal al contractelor de achiziție cu UPA;

  • Care este rolul Observatorului de Integritate UPA;

  • Cum ar putea fi îmbunătățită legislația în vigoare privind funcționarea UPA;

  • Ce înseamnă rețeaua de startup-uri pentru UPA, dar și ecosistemul vocațional și de angajare sustenabil pentru persoane cu dizabilități;

  • Cum se construiesc organizațiile incluzive și care este rolul evaluatorului în accesibilitate.

Despre vorbitori

Angela Achiței conduce de mai bine de 20 de ani Fundația ADV România, una din cele mai mari organizații specializate în economie socială.
Luciana Rainov s-a alăturat echipei BirișGoran în 2013 și, în calitate de avocat senior, oferă asistență în probleme de fiscalitate, muncă și contracte.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.