În ultimii 100 de ani, am cunoscut o expansiune fără precedent în istorie. În prezent, consumăm peste 100 de miliarde de tone de materiale în fiecare an pentru a satisface nevoile umane, însă 5 din cele 9 limite planetare au fost depășite.
Conform Stockholm Resilience Center, limitele planetare continuă să fie încălcate în ultimii ani. Acestea reprezintă un set de nouă limitări ale mediului înconjurător în cadrul cărora omenirea poate continua să se dezvolte și să prospere pentru generațiile viitoare. Depășirea unei limite planetare implică riscul unor schimbări bruște ale mediului. Dezvoltarea acestui concept s-a bazat pe dovezile științifice conform cărora acțiunile umane, în special cele ale societăților industrializate, au devenit principalul factor determinant al schimbărilor globale de mediu.
Având în vedere că populația globală continuă să crească, iar standardele de viață din întreaga lume sunt în creștere, în ce măsură putem oferi în mod realist mijloace de trai de calitate ridicată fără a eroda în mod fundamental sistemele terestre esențiale care susțin viața? O economie circulară este regenerativă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și este concepută în circuit închis. Ar putea fi aceasta cheia care să rezolve această dilemă? Vă vom prezenta rezultatele ultimului Raport global privind decalajele în materie de circularitate pentru a afla.