Pentru a calcula amprenta de carbon a unei companii, consumurile specifice activității companiei sunt înmulțite cu factorii de emisie reprezentativi. Acest lucru pare ușor în teorie, dar provocarea pe care factorii de emisie (numiți și factori de conversie, deoarece convertesc datele de activitate, cum ar fi kWh de energie electrică sau l de combustibil în kg de echivalent CO2) o ridică este că aceștia nu sunt foarte uşor de identificat (mai ales că ei diferă de la țară la țară și de la sector la sector).

Pentru emisiile din Scope 1 și Scope 2, selectarea unui factor de emisie adecvat este relativ simplă, deoarece se utilizează aceleași tipuri de combustibil, iar factorii de emisie se regăsesc pe site-urile instituţiilor de specialitate (de ex. IEA - Agenția Internațională de Energie, EEA - Agenţia Europeană de Mediu). Pentru o îmbunătățire a nivelului de precizie, factorii de emisie specifici activităţii furnizorilor unei companii sunt esențiali, iar vestea bună este că aceștia încep să devină disponibili atât pentru tipul de combustibil utilizat, cât și pentru energia electrică folosită.

Obiectivul calculului emisiilor din Scope 3 este de a colecta informații cu privire la emisiile rezultate din activitățile întregului lanț valoric al unei companii Acest lucru presupune că sunt necesare date cu privire la emisiile ce provin atât de la furnizorii companiei, cât și de la clienți. Pentru a da un exemplu, Bunurile și Serviciile Achiziționate (Categoria 1 din Scope 3), includ toate bunurile non-capitale (alimente și băuturi, rechizite de birou etc.), precum și serviciile (bancare și asigurări, consultanță etc.) achiziționate în cursul anului de raportare.

Într-o lume ideală, furnizorii unei companii ar trebui să realizeze o analiză a impactului unui produs/ serviciu pe durata întregului ciclu de viaţă al acestuia (cunoscută sub numele de analiză de tip Life Cycle Assessment) sau să publice intensitatea emisiilor de carbon aferente produsului/serviciului raportată la valoarea de producție. Din păcate, la momentul actual, există foarte puține companii care își calculează amprenta de carbon. Prin urmare, pentru a realiza o analiză completă a amprentei de carbon, fără a exclude unele subcategorii din cauza lipsei de date, companiile care raportează tind să utilizeze baze de date private internaționale sau publice naționale, care pun la dispoziție factori de emisie stabiliţi pe baza unor medii naționale.

Pentru România, majoritatea factorilor de emisie continuă să lipsească, ceea ce produce confuzie și dificultăți în procesul de analiză comparativă a rezultatelor. Acest lucru împinge companiile internaționale care își desfășoară activitatea pe teritoriul României să utilizeze alte baze de date decât cele naţionale, de exemplu companiile franceze care operează în România folosesc baza de date ADEME, cele germane și engleze folosesc DEFRA, cele americane folosesc EPA aceste companii având acelaşi obiectiv, şi anume măsurarea amprentei proprii de carbon. Aceste baze de date sunt create pe baza caracteristicilor naționale care reflectă gradul de “carbonizare” al economiei țărilor respective.

Mixul energetic al unei țări, strategiile de gestionare a deșeurilor, precum și infrastructura publică, toate acestea au o contribuție considerabilă la stabilirea valorii factorilor de emisie. Prin urmare, două companii care operează în România cu date de activitate similare, dar factori de emisie din baze de date diferite, pot ajunge la rezultate semnificativ diferite. Ca atare, poate fi înșelător să comparăm amprentele de carbon ale diferitelor companii care operează în România, chiar și atunci când acestea se află în același sector de activitate. În Franța, utilizarea bazei de date ADEME este obligatorie prin lege, ceea ce ajută la evitarea confuziilor și permite companiilor din același sector de activitate să-și compare rezultatele.

Având în vedere dificultăţile cu care se confruntă companiile din România în evaluarea şi compararea emisiilor din Scope 3, ECONOS, în colaborare cu Ministerul Mediului, ADEME și Asociația franceză Bilan Carbone (ABC), dezvoltă prima bază de date a factorilor de emisie din România.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Importanţa utilizării unor factori de emisie specifici;

  • Metodologia care stă la baza evaluărilor Econos;

  • Despre eforturile depuse la nivel național și internațional privind dezvoltarea bazelor de date referitoare la emisiile de carbon;

  • Cum să alegi factorul de emisie corect;

  • Cum să soliciți de la furnizor, factorul de emisie specific produsului/serviciului achiziţionat.

Despre vorbitori

Mathieu Gregori este managing partner al ECONOS, o companie de consultanță specializată în Dezvoltare Durabilă care operează în București, România. El are o diplomă în Științe Politice, un master în Politică de Mediu la Paris School of International Affairs of Sciences Po (clasat în primele 2 universități globale pentru Politică și Studii Internaționale QS 2020). În timpul studiilor sale la Sciences Po, a avut ocazia să învețe cele mai bune practici durabile de la cercetătorii IPCC, directorii IEA, partenerii BIG 4, fondatorul metodologiei franceze de evaluare a carbonului.

El a absolvit cu succes o certificare de către Institutul Mondial de Resurse în Standardul de Contabilitate și Raportare Corporate Value Chain (Scope 3), permițându-i să efectueze evaluări complete ale carbonului în conformitate cu metodologia GHG Protocol.

Câțiva ani de experiență în domeniul sustenabilității i-au adus oportunitatea să aplice cerințele de mediu în mai multe sectoare profesionale din construcții, chimie și farmaceutice, alimente și băuturi și modă. Expertiza sa a fost dezvoltată prin experiențe profesionale, atât în sectorul public, cât și în cel privat, în șase regiuni ale lumii.

Despre organizație

ECONOS este o companie de consultanță specializată în evaluarea amprentei de carbon Scope 1-2-3, care operează în București din 2020.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educare dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.