Avertizarea de integritate, cunoscută în limbajul internațional ca „whistleblowing”, definește dezvăluirea de informații despre orice nereguli sau deficiențe care ar putea avea drept consecință activități corupte sau periculoase comise în organizații ale sectorului public sau privat.

Existența unui asemenea mecanism este extrem de importantă în contextul sustenabilității unei afaceri.

Conform actualei reglementări, avertizorii pot semnala abateri de la legislația care reglementează desfășurarea activității economice. Dincolo de textul legii însă, avertizorii pot fi extrem de relevanți pentru etica unei organizații.

România a fost una dintre primele țări europene care a avut legislație dedicată avertizorilor în interes public, adoptând prevederi care protejau avertizorii de integritate din instituțiile publice încă din anul 2004. Directiva Europeană Whistleblowing a fost adoptată în anul 2019, iar acordul politic pe marginea textului a fost obținut pe când România deținea președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Cea mai simplă variantă de transpunere a Directivei europene în legislația națională ar fi presupus adăugarea a două noi secțiuni în legea veche (câteva articole despre aplicarea legii în sectorul privat și, respectiv, aspecte legate de integrarea datelor statistice). Totuși, Ministerul Justiției și Parlamentul României au decis abrogarea legii actuale și înlocuirea ei cu o lege nouă, care își propunea să fie mai cuprinzătoare. Rezultatul a fost transpus prin legea 361/2022, în urma unui proces legislativ care a durat peste 3 ani și a depășit inclusiv termenul de transpunere a Directivei.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Ce beneficii aduce existența unui mecanism de avertizare și de protecție, dincolo de simpla conformare legală;

  • Care este rolul avertizorilor, de ce au avertizorii nevoie de protecție și ce fel de protecție le putem oferi;

  • Cum se poate aplica spiritul legii/directivei privind protecția avertizorilor, atunci când litera legii ne este potrivnică (formă vs. substanță);

  • Cum ne putem organiza activitatea, astfel încât să valorificăm informațiile oferite de avertizori, pentru a corecta anumite procese din cadrul unei organizații.

Despre vorbitori

Codru Vrabie este trainer și consultant, pasionat de reformele în justiție și administrație, activ de aproape 25 de ani în societatea civilă din România. Din 2020, Codru nu mai este afiliat vreunei organizații, ci lucrează pe cont propriu. În 2004, Codru a fost unul dintre autorii Legii 571 privind protecția avertizorilor.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.