Prin Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 5 – Egalitate de Gen, România s-a angajat alături de alte state, entități private și societatea civilă să elimine inegalitățile, discriminarea și toate formele de violență împotriva fetelor și femeilor până în 2030. Însă, realitatea este că țara noastră se află încă foarte departe de a atinge acest obiectiv. În 2022, România se poziționează din nou la coada clasamentului în indicele egalității de gen, aflându-se pe locul 26 din cele 27 de țări ale Uniunii Europene. Femeile și fetele din România se confruntă zi de zi cu inegalități la locul de muncă, în spațiul public sau privat, în media sau politică.

În contextul muncii, vorbim de relații inegale de putere și control care iau forme diverse, de la hărțuire și violență sexuală, psihologică sau online, până la violență fizică aspura angajatelor. Dar discriminarea și violența de gen pot afecta și bărbații. Peste patru din zece angajaţi români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă cel puţin o dată de-a lungul carierei, o majoritate covârșitoare fiind femei. Eliminarea hărțuirii și a violenței din lumea muncii este esențială pentru realizarea egalității de gen.

Conform legislației naționale din domeniul egalității de șanse, angajatorii nu au doar obligația legală să prevină și să combată fenomenul hărțuirii și al violenței, ci și responsabilitate de a crea un mediu de lucru în care sănătatea psihică și fizică, securitatea și demnitatea angajatelor și angajaților primează, iar orice formă de hărțuirea este sancționată corespunzător.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Despre importanța abordării egalității de gen în lumea muncii

  • Definiția hărțuirii, forme de manifestare și impactul asupra angajaților și angajatorilor

  • Despre crearea unei culturi organizaționale sănătoase, sigure și incluzive

  • Care este responsabilitatea legală a angajatorilor privind eliminarea hărțuirii la locul de muncă

Despre vorbitori

Camelia Proca este fondatoarea Asociatiei pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., organizație neguvernamentală activă din 2004 în promovarea egalității de gen și în furnizarea de servicii specializate victimelor violenței. Camelia s-a format în domeniul drepturilor femeilor la Institutul Raol Wallenberg pentru Drepturile Omului din Suedia și a făcut parte din consiliul director al rețelei europene WAVE – Women Against Violence Europe. Împreună cu echipa A.L.E.G., Camelia a pus bazele unei abordări inovatoare în domeniul combaterii violenței domestice, implicând învingătoarele violenței, cu îndrumarea specialiștilor, în sprijinirea altor femei. Echipa A.L.E.G. a replicat acest model de suport de la egal la egal și în Republica Moldova, cu sprijinul UN Women și a organizațiilor locale.
Bianca Drotleff lucrează în cadrul Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen ca manager de proiect pentru campania de advocacy „Angajatori pentru Respect”, care se concentrează pe combaterea hărțuirii la locul de muncă și ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind eliminarea violenței și hărtuirii din lumea muncii. În paralel, Bianca lucrează la Cambridge Institute for Sustainability Leadership, în Marea Britanie, unde cercetează practici de business sustenabile și este implicată în transformare organizațională a celor mai mari corporații din lume spre o economie verde și incluzivă. Bianca este absolventă a programului de masterat în Mediu și Dezvoltare de la Universitatea din Leeds (UK), și a programului de licență în Business Internațional și Management, de la Universitatea din Bradford (UK).
Dana Dunel-Stancu este avocat, membra a Baroului Bucuresti si absolventa de studii politice de gen si minoritati. Expert in egalitate de sanse si tratament si formator pentru companii si organizatii pe subiecte ce privesc implementarea, aplicarea si raportarea politicilor si planurilor de prevenire si combatere a discriminarii si a hartuirii, Dana participa in mod activ la asigurarea unor conditii de munca etice, echitabile si incluzive. In plus, urmand experienta de peste 20 de ani ca avocat specializat in problemele specifice domeniului energiei si al resurselor naturale, Dana este alaturi de clientii Biris Goran in demersurile acestora pentru realizarea obiectivelor ESG investitionale, operationale si organizatorice.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.