Agenda 2030 reprezintă planul de acțiune al Națiunilor Unite pentru oameni, planetă și prosperitatea acestora. Adoptat pe 25 septembrie 2015, el setează 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și 169 de ținte de atins pentru toate țările și toate părțile interesate.

Obiectivele de Dezvoltare Durabilă au ca scop, printre altele, accelerarea incluziunii sociale, prosperitatea economică și dezvoltarea societății fără a periclita mediul. Colectarea datelor și întocmirea statisticilor sunt esențiale pentru ca fiecare țară să își poată identifica prioritățile, să își urmărească angajamentele și să își evalueze progresul.

Raportul privind Dezvoltarea Sustenabilă realizat de ONU (Organizația Națiunile Unite) este o publicație anuală, care reunește date și statistici la zi asupra stadiului de îndeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel global, totul într-un format ușor de înțeles pentru toate categoriile de stakeholderi. Ultimul raport este disponibil pe acest link - https://unstats.un.org/sdgs/report/2022/The-Sustainable-Development-Goals-Report-2022.pdf)

Conform ultimului Raport al Națiunilor Unite, crizele care au afectat în cascadă omenirea în ultimii ani au pus Agenda 2030 în mare pericol și, odată cu ea, supraviețuirea omenirii. Raportul subliniază severitatea și magnitudinea provocărilor pe care le avem de înfruntat. Crizele confluente, dominate de COVID 19, schimbările climatice și conflicte armate impactează alimentația, sănătatea, educația, mediul, pacea și securitatea, afectând toate ODD-urile. Raportul detaliază felul în care au fost anulați ani întregi de eforturi în eradicarea sărăciei și a foametei, pentru îmbunătățirea sănătății, a educației și a serviciilor de bază. De asemenea, raportul prezintă ariile care au nevoie de acțiune imediată pentru salvarea ODD-urilor și pentru a face un progres real pentru oameni și planetă până în 2030.

Vino la webinarul susținut de Grayson Fuller și Leslie Bermont Díaz, parte din echipa UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN), pentru a descoperi mesajele-cheie din raportul ONU din 2022, dar și care sunt principalele domenii unde România își poate îmbunătăți performanțele.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • De ce pentru al doilea an la rând, lumea, în medie, nu a progresat deloc către atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă;

  • Cum efectele pandemiei au lovit cu precădere țările cu venituri mici, cărora le lipsește marja de siguranță financiară pentru a face față unei crize sanitare;

  • De ce țările nordice și țările europene în general, conduc în clasamentul ODD-urilor, dar nici o țară nu este în acord cu ritmul agreat de atingere a obiectivelor;

  • Despre evaluarea realizată de SDSN asupra eforturilor depuse de guverne pentru atingerea ODD-urilor ne arată cât de mult variază de la o țară la alta angajamentele și politicile dezvoltate în sprijinul atingerii ODD-urilor;

  • De ce este foarte important să creștem fluxurile financiare către țările cu venituri mici pentru a ne asigura că au resursele necesare pentru a investi în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Despre vorbitori

Leslie Bermont Díaz este economist la UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN). Ea se ocupă de calcularea și analiza indicatorilor și a indexurilor pentru a susține progresul către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și lucrează la proiecte de finanțare pentru ODD-uri. Are un doctorat în economie de la Université Paris-Dauphine PSL, cu specializarea în securitatea alimentară și probleme de nutriție. Înainte de doctorat, Leslie a lucrat ca analist de politici la OECD, unde s-a ocupat de reziliența și eficiența energetică a orașelor.
Grayson Fuller este Senior Data Analyst la SDSN, UN Sustainable Development Solutions Network. El colectează, codează și analizează datele pentru Raportul Anual asupra Dezvoltării Sustenabile. În plus, el coordonează realizarea rapoartelor regionale și sub-naționale de monitorizare. Grayson are un Master în dezvoltare economică la Science Po, Paris și este licențiat în studii Latino-Americane la Universitatea Harvard. El a trăit în câteva țări din America Latină și vorbește cursiv engleză, spaniolă, franceză, portugheză și italiană.
Sustainable Development Solutions Network este un organism al Națiunilor Unite care operează din 2012 sub auspiciile Secretariatului General al ONU. SDSN mobilizează expertiza științifică și tehnologică din toată lumea pentru a promova soluții practice de dezvoltare sustenabilă, inclusiv implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.