Odată cu introducerea, în iunie 2020 a Taxonomiei în legislația europeană, avem un set de reguli clare asupra activităților care contribuie la scăderea impactului activităților noastre asupra schimbărilor climatice. Aceasta le permite investitorilor să ia în considerare riscurile și oportunitățile oferite de schimbările climatice într-un mod practic și specific, concentrându-se asupra performanței activităților economice pentru a atinge țintele agreate în Protocolul de la Paris și țintele de mediu pentru 2030 și 2050 ale Uniunii Europene. Ele reprezintă și un ghid pentru companii pentru a știi ce tipuri de activități sunt atractive pentru investitorii sustenabili.
Împreună cu investițiile de mediu, tranziția la sustenabilitatea echitabilă – o tranziție sustenabilă social – cere și investiții în activități cu impact social pozitiv. Pe piețele de capital există o tendință din ce în ce mai pronunțată către obligațiunile sociale, fonduri de investiții cu impact și opțiuni de investiții care contribuie la promovarea valorilor fundamentale, cum ar fi respectul pentru drepturile omului sau Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, dar aceasta nu este corelată cu o înțelegere completă a tipurilor de investiții care contribuie substanțial la atingerea obiectivelor sociale.
Platforma UE pentru Finanțare Sustenabilă a examinat posibilitatea extinderii Taxonomiei UE pentru a acoperi obiectivele sociale și face câteva recomandări în această direcție. Noua Taxonomie socială (Februarie 2022) va susține deschiderea de noi direcții pe piețele de capital pentru acei investitori pentru care sunt importante impactul social și dimensiunea socială a tranziției economice. Aceasta va permite investitorilor și companiilor să identifice și să prezinte investițiile și activitățile sustenabile din zona accesului la sănătate, a locuirii sociale, a serviciilor sociale, a drepturilor omului și a dreptului la muncă.
Raportul arată că este nevoie de o linie directoare pentru activitățile sociale în contextul taxonomiei. O taxonomie socială consistentă cu taxonomia de mediu și care se bazează pe bunele practici din piață poate fi realizată fără a cauza un exces de birocrație pentru mediul de afaceri.
În lipsa unei taxonomii sociale, investitorii și companiile nu au o linie de acțiune clară asupra ceea ce poate constitui zona de social. În aceste condiții investitorii și companiile nu-și pot promova investițiile și activitățile în domenii precum accesul la sănătate, locuințe sociale, drepturile omului sau dreptul la muncă ca sustenabile. Pandemia de Covid-19 a demonstrat că aceasta poate duce la situații absurde. În vreme ce investițiile în parcuri fotovoltaice erau considerate sustenabile, investițiile în dezvoltarea vaccinurilor nu puteau fi etichetate în acest fel. Asemenea situații au fost contestate de investitori, companii și societatea civilă.