Contractele de achiziții publice au un rol important în economiile statelor membre UE și potrivit estimărilor, generează peste 16% din PIB-ul Uniunii Europene (peste 2 miliarde Euro pe an). Aceste contracte arată clar faptul că achizițiile publice europene reprezintă un stimulent major pentru crearea de locuri de muncă, inovare și, per ansamblu, creștere economică sustenabilă.

România investește în achiziții publice aproape o cincime din PIB-ul țării, mai mult decât media europeană de 16%. În acest sens, administrația publică are o mare putere de cumpărare, iar această oportunitate poate fi utilizată prin politici publice care să contribuie la minimizarea impactului negativ social și de mediu.

Direcțiile europene către achiziții publice sustenabile sunt clar trasate și se adresează deopotrivă mediului public și celui privat: din perspectiva mediului prin Green Deal și Planul de Acțiune pentru Economie Circulară, iar din perspectiva socială prin Planul de Acțiune pe Economie Socială.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Templul Achizițiilor publice sustenabile și interconectarea dintre mediul public și cel privat;

  • Analiza SWOT cu privire la utilizarea criteriilor sociale și verzi în achizițiile publice din România;

  • Politici publice la nivelul Uniunii Europene vs. România;

  • Yes we can – exemple de bune practici;

  • Rețele globale de interes: ICLEI, Sapiens Network, One Planet Network, The Sustainable Procurement Pledge.

Despre vorbitor

Alin Izvoran este director al unei direcții de achiziții centralizate în cadrul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și membru al echipei de implementare a proiectului SIPOCA, derulat în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții, este Project Manager în cadrul programului E.L.E.N.A. (European Local Energy Assistance), ,,Program de Investiții Eficiență Energetică pentru Clădiri Publice Sud Muntenia” al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia. A fost vreme de 5 ani expert în cadrul ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), unde a participat la elaborarea de politici și legislație în domeniul achizițiilor publice și 2 ani director al Direcției Comerciale SN Transelectrica SA .

El este și Ambasador Sustainable Procurement Pledge în România. The Sustainable Procurement Pledge este o organizație internațională non-profit pentru profesioniștii din domeniul achizițiilor publice, cadre universitare și practicieni, stimulând conștientizarea și cunoștințele cu privire la practicile responsabile de aprovizionare și capacitând oamenii în domeniul achizițiilor publice.

Cu ~7.000 de ambasadori dedicați, The Sustainable Procurement Pledge favorizează impactul pozitiv al achizițiilor publice. Angajamentul se bazează pe Pactul Global al Organizației Națiunilor Unite și pe obiectivele de dezvoltare durabilă și se concentrează în jurul a cinci principii-cheie pe care le cuprinde angajamentul. Aceste principii stabilesc cadrul de colaborare și viziunea conform căreia toate persoanele care acționează în cadrul lanțurilor de aprovizionare globale din întreaga lume vor aplica practici de achiziții durabile până în 2030.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.