În anul 2021, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit 540 milioane de Euro în România, din care 83% au fost aliniați la politica BERD de finanțare a Tranziției la Economia Verde.

De la începutul cooperării, în 1993, BERD a investit în România peste 9,5 miliarde Euro în cadrul a 485 de proiecte, mobilizând astfel resurse financiare semnificative. BERD continuă să își dezvolte model său unic de afacere, ce combină investițiile, dialogul politic și consultanța pentru a promova tranziția ecologică. BERD este decisă să susțină România în tranziția ei către o economie cu emisii reduse de carbon și reziliență din punct de vedere climatic, în concordanță cu agenda de finanțare sustenabilă a Uniunii Europene.

Punerea la dispoziție de produse financiare care urmăresc obiective sustenabile din punct de vedere al mediului, reprezintă o modalitate eficientă de a orienta investițiile private către activități economice sustenabile. De asemenea, pe lângă mecanismele de finanțare pentru susținerea proiectelor verzi oferite prin intermediul piețelor bancare și al piețelor de instrumente financiare, investitorii instituționali interesați în plasarea disponibilităților financiare pe termen mediu și lung, vor juca un rol important în realizarea ambițiilor de trecere la ceea ce înseamnă economia verde a Uniunii Europene.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Tendințe emergente în zona de ESG;

  • Valorificarea setului de instrumente pentru finanțarea sustenabilă: green bonds (obligațiuni verzi), Sustainability Linked Bonds, social bonds (obligațiuni sociale) etc.;

  • Rolul Instituţiilor Financiare Internaţionale în promovarea finanțărilor sustenabile.

Despre vorbitor

Răzvan Dumitrescu este Principal - Capital & Financial Markets Development, BERD. Răzvan s-a alăturat BERD în cadrul programului IPP și a avut ocazia să facă parte din mai multe echipe. Din poziția pe care o ocupă acum, Principal în Capital & Financial Markets Development (CFMD), Răzvan se ocupă de tranzacții pe piețele de capital și de diferite proiecte de consultanță în toate țările acoperite de BERD. Contribuțiile sale recente includ dezvoltarea unei multitudini de instrumente financiare, în special în zona de finanțare sustenabillă - Green Bonds Guidelines (Turcia), ESG Reporting Guidelines (România), Corporate Bond Frameworks în Grecia și Turcia etc.

În prezent, coordonează angajamentul strategic al CFMD cu Comisia Europeană reprezentată (CE) de Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) și Departamentul pentru stabilitate financiară și piețele de capital (DG FISMA) FISMA. De asemenea, Răzvan a fost reprezentantul BERD în cadrul Grupului de Experți Tehnici pentru IMM-uri (TESG) al CE.

Răzvan are un masterat în finanțe și investiții de la Rotterdam School of Management și a absolvit Aspen Young Leaders Programme. De asemenea, el este certificat în Finanțări Sustenabile la University of Cambridge Institute for Sustainability Leadership (CISL).

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.