Comisia Europeană a publicat joi, 9 decembrie 2021, Planul de acțiune pentru economia socială – un set complex de măsuri care vizează îmbunătățirea investițiilor sociale, sprijinirea organizațiilor de economie socială și a întreprinderilor sociale pentru a-și lansa și extinde activitățile și impactul lor social, pentru a inova și a crea locuri de muncă.

Ce sunt întreprinderile de economie socială? Întreprinderile sociale de inserție angajează persoane din grupuri vulnerabile, oferindu-le un loc de muncă sigur și un pachet integrat de servicii de inserție socio-profesională – consiliere și formare la locul de muncă, acestea reprezentând o abordare personalizată a situației. Astfel, persoanele care în mod tradițional erau privite mai curând ca beneficiari de ajutoare sociale, devin membri activi și valoroși ai comunității.

Care este situația economiei sociale în România? ADV România a realizat o analiză a datelor publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale – decembrie 2021. Potrivit studiului, în decembrie 2021 au fost 2440 de întreprinderi sociale active. Totodată, 1841 de întreprinderi au obținut atestatul în 2021, în registru figurând 2485 de întreprinderi sociale, dintre care 45 aveau atestatul suspendat sau retras. La nivelul angajărilor, în decembrie 2021 figurau 975 de angajați, dintre care 223 aparțineau grupurilor vulnerabile.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Ce prevede Planul de acțiune pentru economia socială;

  • Cum arată ecosistemul de dezvoltare a economiei sociale în România, cu provocări și soluții;

  • Cum te poți înscrie în Harta Interactiva a Întreprinderilor Sociale și clusterul ,,Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”;

  • Următorul nivel – antreprenorii sociali devin acționari în AFIN IFN S.A., prima instituție de finanțare non-bancară cu capital românesc din România dedicată sectorului de economie socială;

  • Enterprising for Tomorrow – o altfel de conferință europeană dedicată economiei sociale. Când, unde și cum poți participa?

Despre vorbitor

Angela Achiței, conduce de mai bine de 20 de ani Fundația ,,Alături de Voi” România (ADV), una din cele mai mari organizații specializate în economie socială. Este unul din promotorii legii economiei sociale din România și a antreprenoriatului social din R. Moldova, dezvoltând, în timp, sub umbrela fundației, trei întreprinderi sociale sub brandul UtilDeco, JobDirect și WISE.travel. De asemenea, a înființat Academia ADV, ca instrument de dezvoltare profesională în domeniul antreprenoriatului social și Acceleratorul de Întreprinderi Sociale prin care a contribuit la dezvoltarea a 42 de întreprinderi sociale în România, 5 în R. Moldova și 3 în Ucraina. Este membru fondator AFIN IFN S.A., prima instituție de finanțare non-bancară cu capital românesc dedicat sectorului de economie socială.

În 2016, a câștigat premiul EY Social Entrepreneur of the Year, iar în 2021 organizația pe care o conduce a fost unul din finaliștii competiției europene ,,Social Economy Award”.

În viață se ghidează după principiul - ,,Ceea ce facem zi de zi ne definește practic viitorul!”

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.