Uniunea Europeană a decis să înființeze un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro, separat de bugetul pe termen lung al UE, Cadrul Financiar Multianual (CFM), pentru perioada 2021 -2027. Scopul principal al acestuia este să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de Criza Covid19 și consecințele sale economice. Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este pilonul principal al #NextGenerationEU și are alocat un buget total de 672,5 miliarde euro. Mecanismul de Redresare și Reziliență a intrat în vigoare în februarie 2021. Statele membre au început deja să folosească fondurile furnizate de MRR pentru a implementa reforme și investiții ambițioase, toate menite să accelereze dezvoltarea economică sustenabilă.

Pentru utilizarea instrumentului de finanțare MRR fiecare stat membru al UE a elaborat propriul Plan de Relansare și Reziliență (PNRR) prin care își stabilește domeniile prioritare de investiții în scopul ieșirii din criză, relansării economice și creșterii capacității de reziliență. Planul Național de Relansare și Reziliență se constituie într-un Document Strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.

Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) a început la finalul anului trecut, de îndată ce Comisia și Consiliul UE și-au dat acordul pe forma finală.

La finalul anului trecut a fost virată României prefinanțarea de 1,8 miliarde de euro. Aceste 1,8 miliarde de euro reprezintă 13% din componenta de fonduri europene nerambursabile alocată României prin PNRR, adică din 14,2 miliarde de euro, iar pe 13 ianuarie 2021, Comisia Europeană a virat țării noastre încă 1,9 miliarde de euro care reprezintă 13% din componenta de împrumut alocată României prin PNRR în condiții foarte avantajoase.

La nivel european, Comisia Europeană a lansat un „Scoreboard” pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, un tablou de bord virtual care oferă toate informațiile necesare despre PNRR-urile europene și despre stadiul implementării.

La nivelul Parlamentului European există un grup de lucru dedicat implementării PNRR-urilor și lucrăm în paralel la un raport al Parlamentului privind implementarea PNRR-urilor, pentru a ne asigura că guvernele își fac datoria față de cetățeni și reformele și investițiile asumate sunt îndeplinite.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Care sunt ultimele evoluții la nivel european privind Mecanismul de Redresare și Reziliență;

  • Cum evaluează Comisia implementarea planurilor naționale și la ce să ne așteptăm în perioada următoare;

  • Unde se situează România în comparație cu alte state membre în ceea ce privește implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență;

  • Care sunt oportunitățile directe pentru mediul de afaceri, precum și cele indirecte, conectate cu autoritățile publice.

Despre vorbitor

Siegfried Mureșan, Eurodeputat, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European.

Siegfried Mureșan, eurodeputat, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European și vicepreședinte al Partidului Popular European. În calitate de vicelider al Grupului PPE coordonează activitatea grupului în domeniile buget, dezvoltare regională, agricultură și control bugetar. Siegfried Mureșan este coraportor pe raportul Parlamentului European privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.