Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă recunoaște că problemele globale se pot rezolva doar prin soluții la nivel global. Modificarea percepției și conștientizarea evoluției fără precedent a societății, reflectată prin creșterea natalității la scară globală, accelerarea economiilor țărilor în curs de dezvoltare, creșterea disparităților sociale sau modificările climatice au pus în evidență limitele creșterii planetare. Este un plan de acțiune pentru oameni, planetă și prosperitate, prin care se urmărește consolidarea unui climat de siguranță și libertate, în care „nimeni nu va fi lăsat în urmă”.

Fundamentul unor societăți pașnice si echitabile este asigurat prin garantarea accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții legislative și instituționale funcționale și responsabile. Implicarea, participarea și reprezentarea cetățenilor la toate nivelurile și asigurarea accesului public la informații garantează și protejează drepturile și libertățile fundamentale. Pe această bază trebuie avută în vedere dezvoltarea capitalului social, prin promovarea toleranței, precum și reducerea și evitarea oricăror forme de violență în societate.

România are nevoie de o schimbare a paradigmei prezente de dezvoltare pentru a face față provocărilor secolului XXI. Trăim o perioadă în care criza sanitară și cea energetică pot modifica coordonatele procesului de globalizare sau ale climatului de pace și securitate. Este nevoie de o abordare pragmatică care să țină cont de dinamica proceselor regionale și globale, proiectată într-un orizont de timp care să privească peste generații, care să satisfacă „nevoile generației actuale fără a compromite șansele viitoarelor generații de a-și satisface propriile nevoi”.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Care este proiecția acestor teme în societatea românească;

  • Care sunt posibilele riscuri care pot destabiliza pacea socială sau amenința securitatea națională și care ne pot afecta pe toți deopotrivă: indivizi, familii, societate civilă sau mediu de afaceri;

  • Cum putem evita aceste obstacole potențiale și ce ar trebui să facem pentru a transforma aceste provocări în oportunități de dezvoltare durabilă.

Despre vorbitor

Cristian David a fost senator, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, culte și minorități, ministru pentru Aquis-ul Comunitar și Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, iar în prezent conduce Institutului pentru Libertate și Democrație, un think-tank liberal independent înființat în 2019 de un grup de oameni cu o gândire liberală, cu scopul de a păstra și promova valorile libertății și democrației în România. ILD derulează programe pe două mari direcții: teorie politică și analiză și cercetare - România Orizont 2030 și Smart City(zen).

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.