Avem nevoie de criterii clare pentru măsurarea și monitorizarea sustenabilității la diferite nivele spațiale în vederea urmăririi progresului realizat în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. 

Tema discuției conduse de Prof.univ.dr. József Benedek, Director Executiv al Centrului de Cercetare Durabilă din cadrul UBB Cluj, a fost dezvoltarea durabilă în România, pornind de la studiul realizat de acesta privind statusul îndeplinirii celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) la nivel de UAT. 

Studiul, intitulat „Evaluare pe bază de indicatori a progresului local și regional spre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: O abordare integrată din România”, aduce o noutătate importantă:
 ierarhizarea la nivel de județe și localități (comune și orașe) a stadiului îndeplinirii ODD-urilor în România, până acum existând doar indicatori naționali. 

În cele din urmă, rezultatele studiului vor spori și capacitatea autorităților centrale de a echilibra dezvoltarea durabilă la nivel național, reducând numeroasele decalaje. Echipa de cercetare coordonată de dl. Benedek urmărește în viitor dezvoltarea unei platforme online cu acces liber la indicii și indicatorii de dezvoltare durabilă pentru orice utilizator, alături de înființarea unui Observator Regional pentru monitorizarea și evaluarea continuă a indicatorilor de sustenabilitate la nivel local.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Cum arată dezvoltarea durabilă în orașele din România: top general și top pe ODD;

  • Cum poate fi folosit studiul ca instrument de diagnosticare, monitorizare și, mai ales, de elaborare a unor strategii locale pentru dezvoltare durabilă, bazate pe date concrete și de actualitate;

  • Cum pot genera datele studiului parteneriate între mediul public, privat și non-profit.

Despre vorbitor

Prof.univ.dr. Jozsef Benedek

Director Centru de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă

Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri poți obține parola de la persoana de contact a organizației tale în cadrul Coaliției.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.