Europa, consumatorii și investitorii se declară tot mai preocupați de schimbările climatice și interesați cum anume răspund companiile la această nouă realitate. Responsabilii de CSR sunt primii cărora li se transmite această presiune, iar ei trebuie rapid să inventeze proiecte, să găsească parteneri și, cel mai complicat, să-și convingă proprii colegi că procesele de afaceri trebuie regândite, reașezate și - poate cel mai greu! - măsurate ca impact de mediu. Nu în ultimul rând (dimpotrivă!), să mobilizeze bugete și leadership pentru proiecte de transformare a proceselor în modele noi, cu un impact de mediu mult redus asupra comunității.

Aceste subiecte au ieșit din zona de discuții rezervate ale ONG-urilor și discursului public, s-au transformat în politici publice ,,mainstream” privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și s-au concretizat în obligații pentru industriile și activitățile poluatoare. Ce era înainte un set de direcții de acțiune, a devenit acum lege. Fie că vorbim aici de legislația U.E., numită Green Deal, fie că ne referim la mult mai concretele ,,taxă pentru plasticul nereciclat" sau faimosul ,,sistem de garanție-returnare", realitatea economică se schimbă accelerat.

Unele companii - puține deocamdată - prospectează impactul pe care aceste noi criterii de fundamentare ale deciziei de cumpărare sau finanțare îl vor avea asupra sănătății pe termen mediu și lung a companiei. În timp ce unii fac progrese și eforturi, alții se declară depășiți și păstrează mentalitatea: ,,ce-o fi, o fi".

Pentru cei din prima categorie, încercăm să răspundem la provocarea: ,,De unde să încep?".

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Cum poți avea o companie sustenabilă;

  • Studii de caz și exemple de bune practici din companii în care au fost implementate procese de Design Thinking pentru a deveni afaceri mai sustenabile.

Despre vorbitor

În calitate de consultant, manager și activist de mediu, Raul Pop ajută companii și instituții publice să dea coerență și sustenabilitate activității proprii în contextul tot mai complex al unei lumi în profundă schimbare, combinând elemente de legislație, strategie, optimizarea proceselor și instrumente de productivitate.

Pe lângă implicarea activă în societatea civilă și în dezvoltarea laturii practice a învățământului superior de mediu, Raul a deținut de două ori funcția publică de Secretar de Stat al Ministerului Mediului (Guvernul Cioloș - 2016, Guvernul Cîțu - 2021), a fost consilier al miniștrilor mediului în cursul anului 2020, cu atribuții în gestionarea deșeurilor și siturilor contaminate, calitatea aerului, schimbări climatice, coordonarea Agenției Nationale de Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu, Administrației Fondului pentru Mediu.

A coordonat elaborarea și fundamentarea capitolul specializat din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, aprobat în septembrie 2021.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri, creează-ți cont gratuit aici.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.