Știai că până în 2050, cantitatea deșeurilor generate este estimată să crească cu 70%? O soluție la această problemă majoră de mediu este economia circulară. Planul de Acțiune pentru Economia Circulară al Comisiei Europene a fost lansat în 2020, iar legislația necesară transpunerii lui în practică este în curs de implementare. Mai mult, Comisia a introdus la începutul anului 2022, “Inițiativa pentru Produse Sustenabile”. Proiectul are potențialul de a impune ca produsele europene să fie realizate din materii prime și produse sustenabile, precum produsele reciclate.

Green Deal stabilește ținte ambițioase de climă, de aceea construirea unei economii circulare este cheia în scăderea presiunii tot mai mari asupra resurselor planetare. În acest context, inițiativa Comisiei aduce o extraordinară oportunitate pentru a introduce principiile sustenabilității în modul de utilizare al produselor și al materiilor prime. Fără un progres concret în economia circulară, nu ne vom atinge obiectivele climatice și nici nu vom putea construi o lume mai sustenabilă, care să consume mai puțin din resursele limitate ale planetei.

Urmărind acest webinar, vei afla:

  • Economia circulară nu reprezintă un simplu trend, ci o cale eficientă și profitabilă de ieșire din criza climatică;

  • Care sunt pașii pe care o organizație publică sau privată trebuie să îi urmeze pentru a adopta această cale;

  • Exemple concrete implementate cu succes atât în Olanda, cât și în alte țări;

  • Care sunt principiile circularității și cum pot ele fi implementate cu succes într-o organizație.

Despre vorbitor

Joan Prummel

Invitatul nostru, Joan Prummel, este consilier strategic în domeniul achizițiilor publice circulare în cadrul Directoratului pentru Lucrări Publice și Management al Apei din Olanda.

În calitate de consilier strategic, Joan Prummel are peste 10 ani de experiență în stimularea și accelerarea economiei circulare. Joan a fost unul dintre primii fondatorii ai rețelelor de învățare privind achizițiile circulare care stimulează implementarea la nivel local și, în același timp, accelerează dezvoltarea la nivel internațional. Aceste rețele sunt acum active și funcționează în toată Europa și chiar în străinătate.

Din experiența sa, amintim:

- Co-creator al conceptului de "achiziții publice circulare”;

- Fondator al programului olandez "Green Deal" privind achizițiile circulare (Dutch Green Deal Circular Procurement);

- Inițiator de proiecte și proiecte pilot cu achiziții circulare de către guvernul central olandez;

- Formator și lector în domeniul achizițiilor circulare la universități, orașe și companii;

- Membru al Grupului consultativ privind achizițiile publice ecologice al Comisiei Europene.

Devino membru

SustainAbility School este un program de educație dedicat exclusiv angajaților din organizațiile membre ale Ambasadei Sustenabilității în România prin programul Coaliția România Sustenabilă.

Dacă ești angajatul unuia dintre membri poți obține parola de la persoana de contact a organizației tale în cadrul Coaliției.

Dacă angajatorul tău nu s-a implicat încă, dar vrei să participi la edițiile viitoare și să ai acces la edițiile trecute, cere decidenților din organizația ta să devină membru.